Monday, January 31, 2011

sehari di Teluk Senangin Manjung | 29/01/11

Sehari di teluk senangin, Manjung..memang terasa sangat happy bila tengok keletah gegurl berendam dalam air masin....DD mulanya ingat nak cancell planning nak piknik pagi sabtu lepas, sebab adik demam dah 2-3hari sebelum tu..suhu badan tak menentu..jap panas jap normal...
petang jumaat tu masa amik dari umah acik myra suhu badan masih suam-suam kuku lagi, so planning tu terpaksalah di cancellkan...jadi mama pun buat do no jelah, takdelah prepare menu bagai...

pagi sabtu tu lepas solat subuh, macam biasa mama zass sambung tido lagi..pasang ekon sejuk2..tarik toto. wahhh sorgaaaa...ekekkekk...tapi lena mama tak lama, kakyong ngan adik memang tak kasi can mama nak mimpii panjang tau...sebuk kejut, 'mama bangunnn'..'papa bangunnn'...yang adik plak tak habis-habis panjat mama kedepan ke belakang..konon-konon macam buat larian berhalangan lah...ala-ala lompat pagar gitu..ngggrrr...

kakyong plak tak habis-habis ajak papa gi jalan ..dah biasa papa ajar macam tu..pagi-pagi mesti nak senaman kat playground dulu, baru boleh balik breakfast dan mandi:)
isshhh kakyong ingat plak tu janji papa nak gi main air...
tulah berjanji lagi dengan budak-budak..memang kene tuntut lah...p

mama check suhu badan adik dah normal,, malam tadi pun tidur dengan nyenyaknye sampai pagi...
ok nampaknye adik dah bagi greenlight, so bolehlah teruskan projek nak mandi beach..

dan papa awal-awal lagi dah pasang angan-angan nak memancing...ewaaahh..mau ke mancing dengan dua orang budak tecik yang melasak amat ni???papa kata mama layan gegurl dia mancing...nggggeee

yelah memang la Teluk Senangin tu tempat papa memancing dengan member-member kerja..bolehlah kalau takde anak-anak, bila dah ada tukang kaco ni memang ke laut betullah joran tu...ekekkek..takpe kita tengok hasil pancingan papa nanti....D








masa kami sampai dalam kul 9.30a.m pagi macam tu hujan renyai-renyai turun...mulanya ingat nak batalkan je..tapi tunggu jap dalam 15min macam tu hujan pun rede..
so, tanpa pikir panjang terus zassss ke lautlah si papa dan gegurl...
memang dah berhajat nak mandi kan...dapat kejap pun takperlah...
lepaskan ralat anak-anak....takut lambat-lambat nanti hujan lebat pulak...





bestlah papa main air...






kakyong...jaga-jaga nanti ombak besar datang...DD





tengok papa..terbongkok-bongkok cari remis...
ataupun dikenali juga sebagai etok-etok oleh orang pantai timur...

papa selalu bawak balik..ermmm memang yummy..
rebus ketuk serai pun memang layanlah makan remis ni...




susah tau nak amik gambar gegurl berdua ni...
tengok bila kakyong dah ready smile, adik plak tunduk....




bila adik dah angkat muka pandang kamera...kakyong plak pandang ke lain...
haaaihhh....tak mesra kameralah...susah bebenor nak bagi 2-2 gegurl ni sama-sama ready.....ngggrrr..




tengok papa yang kununnnn-kununnn memancing...
bajet boleh dapat ikan kerapu ke siakap ke...
balik nak wat stim....ekekkeke





tengok menu bbq kami hari tu....semua yang segera ajer...
kan dah kata mama tak ready ape-ape pun..
nasi lemak pun beli kat kedai sebungkus nak suap gegurl...DD



dan jangan terkejut ok...








ade udang dan sotong..hasil pancingan papa yang sangat berjaya....


sila jangan percaya..tipu semuanya....


papa..konon jer mancing...ape pun tak dapat...
last-last joran jatuh di pukul ombak..ekekkekk






kita buat castle jelah pa....lagi bagus
issshhh scope alat-alat nak korek pasir tak bawak....
apalah mama ni... 

guna kayu pun boleh.....p




mama pasir banyak kat kaki adik...

adik bantai menangis tengok pasir banyak kat kaki n tight dia....boleh??

ekekk
macam-macam.....



alah biasa lah dik...
tengok kakyong rileks je main pasir...





tengok...mula-mula je nangisss...kononnn...tak suka pasir...
lama-lama takmo naik suka sangat dapat main pasir...main air masin....
tambah kalau kene pukul dengan ombak yang besar..
ternganga-nganga telan air masin.....hehe....




walaupun dah banyak kali kami datang ke Teluk Senangin ni...tapi nilah kali pertama kami berempat berendam main air masin sama-sama..hampir 4jam okee..dari kul 10 pg sampai 2 petang...tu pun kene pujuk baru gegurl nak naik....

nasib bilik mandi dekat je dan sangat selesa..airnye pun banyak dan sejuk...bayaran rm1 je..tapi sangat selesa...
tempat berkelah kami kene bayar rm2 sebab kami berbbq..lagi pun tapak yang kami berkelah tu ada penjaga..patutlah kawasannya bersih..pokok-pokok banyak, besar-besar..memang selesa..

lepas mandi, dalam kul 3 macam tu terus zass balik..mulanya papa ajak jalan-jalan cari makan...
nak banje secret recipe lah kununye...sekali gegurl berdua dah tertido keletihan..siap berdengkur lagi...D
letih sangat lah tu,kene pukul dengan ombak....








nak tambah pendapatan? try click ini..

Sunday, January 30, 2011

selagi ada waktu

ermmm sejuknye cuaca hari ni...kejap hujan kejap rede..tapi matahari memang tak keluar langsung untuk hari ni..
aktiviti mama sekeluarga hari hanya golek-golek kat umah..tengok tv, masak sedap-sedap untuk papa & gegurl..tu jer...sekarang ni papa dah bawak 2 orang gofren dia keluar jalan.aiii kemanalah lagi kalau tak ukur Giant...ekekke...sampaikan promoter situ dah kenal gegurl berdua tu...pengunjung setialah katakan..DD

dan masa-masa emas macam ni yang ditunggu oleh mama...bila semua housechores dah settle...bolehlah ngadap lappy ni plak..sambil layan THR Gegar Pantai Timur layan Dj peberet mama Isma Halil Hamzah....memang dj terbaekk..mama selalu follow Isma Halil ni walau ke stesen radio mana pun dia pergi...teringat masa study dulu, setiap malam bila stay up mesti layan Isma Halil lah..sampai pagi pun bolehh..dulu dia buat kisah seram detik 12 malam...memang layan habislah study sambil dengar dia berceloteh....sudahnye,bukan study...sibuk dok dengar kisah serammmm.....ekekek....
sekarang ni nak dengar radio pun susah tau..bila ade gegurl mesti on astro punyer...kalau dalam kete pun same, mesti nak singing & dancing...memang tak dapatlah nak layan radio....huhu3...

bercakap pasal pantai timur....errmmm ramai wajah-wajah kesayangan mama di sana...rindu pada tokwan & atok..adikberadik dan anak-anak buah semuanya di sana..keluarga mertua juga di jengka...
utara-pantai timur..cuma telefon menjadi penghubung antara kami...:))

redupnye cuaca petang ni mengiirngi berita sedih yang  baru mama terima... mama baru dapat berita kematian mak a.atan yang tersayang..pergi hari rabu yang lepas...al-fatihah..
mama tumpang sedih, ye sangat-sangat sedih....walaupun belum alami sendiri, tapi mama memahami, dan sangat takut nak hadapi semua tu..tapi kita kene tempuhi juga suatu hari nanti...

teringat detik-detik sedih masa tokwan masuk CCU tahun 2009... tokwan koma hampir 2 minggu akibat serangan jantung, ramai orang yang ziarah suruh kami adikberadik bersedia dan menerima apa saja suratan Illahi...
masa tu kakyong Qaisara 5bulan..ohhh tak dapat digambarkan perasaan kami adikberadik masa tu..kami berkampung hampir 2 minggu dekat wad CCU...tidur di sana, makan bawak bekal..makan ramai-ramai sekeluarga..macam berkelah dah lagaknya..5orang adikberadik berkumpul bersama..
tapi semangat tokwan kuat kata doktor...dengan bantuan dari-Nya, sekarang tokwan kembali sehat ceria seperti biasa...cuma masih bergantung pada ubat-ubatan, makan ubat dah macam makan nasi...sebalang stok ubat-ubat yang perlu makan mengikut jadual setiap hari..dan yang mama nampak tokwan lebih sehat sejak mula menggunakan alpha lipid..
dengan bantuan alpha lipid kini tokwan makin sehat, ceria dan dah boleh ke surau sembahyang berjemaah seperti biasa...moga kesihatan tokwan akan bertambah baik dengan bantuan dari-Nya...





wajah-wajag kesayangan mama


selagi ada masa...bahagiakanlah hati mereka..bahagiakanlah kedua orang tua kita...bukan wang ringgit yang menjadi taruhan, hanya ingatan, tanda kasih sayang dari seorang anak kepada ibubapanya...
selagi hayat di kandung badan..tanggungjawab kita sebagai anak untuk menjenguk mereka...bertanya khabar..berkongsi kisah suka dan duka...
ibu bapa tiada gantinya, tiada dua mahupun tiga...




kenangan di pagi aidilfitri 2010....
moga kita akan dapat berkumpul bersama lagi di aidilfitri 2011....ameenn...


insya-Allah cuti cny nanti kita ketemu....:)) tak sabar rasanya nak tunggu rabu...
keluarga papa juga berkumpul adikberadik penuh serumah dah tu...
wahhhh happeningnye...nak balik jengka mana dulu pun tak tau ni....ekekekek....
danyang pasti mama yang akan buat keputusan jengka mana kita nak balik dulu......DD
papa jangan risau sebab isterimu ini adil orangnye....2-2 merasa......Pp










nak tambah pendapatan? try click ini..

Wednesday, January 26, 2011

heartbeat masyukkk



salam pagi rabu..salam warna-warni..salam kecerahan dengan bekalan elektrik yang cukup menceriakan pejabat mama pagi ni...D setelah 2hari pejabat mama gelap & kepanasan yang amat...ngggrrr...
jom cepat-cepat cargas update, banyak kerja-kerja pejabat tergendala 2hari...


owhh, mama nak berkongsi pasal rezeki yang satu ni..ala-ala nuffnang gitu...Heartbeat..
jom ramai-ramai join hearbeat...wahhh ...apake bendenye..mama pun baru dengar pagi ni...
terus click-click, daftar dan tempek kat blog ni...ekekek
mama pun dapat info dari blog ibu damia.. try-try juga daftar..alah bukan rugi ape pun...
tapi kalau rasa macam tak faham sangat..cuba tengok tutorial damiaqish..mesti faham punyerr...
ok jom ramai-ramai cargas mendaftar dengan heartbeat....

nuffnang pun mama baru jer lagi join..walaupun dah lama tahu tapi sebelum ni belum ade keberanian...
ewaaahhh...sekarang ni je  'keberanian nak mencube' tu baru mariiii....tapi syokk gak wehh bila tengok dalam akaun kita ada $$$$...wahh biru mata hitamku..
tapi macam yang mama cakaplah kalau takde pun mama tak kecik hati...
tapi apalah salahnye cuba nasib, kot rezeki murah....:)
rezeki gegurl...:))




mama nanti kalau banyak sangat duit, nak buat ape erk???





kita sopeng-sopeng macam selalulah mama..




elehh adik,belum apa-apa dah nak berangan...ekekek..




ok udah-udah la tu...jom mama cargasssss wat kerja pulak okeee...
kerja itu satu ibadah...
bersama membenteras dadah....
dadah musuh negara..
belia benci dadah!!!!!

ekekekek.....
taaa-taaaaa...






nak tambah pendapatan?? try click ini..

Tuesday, January 25, 2011

syorgaa idaman mama&papa



salam semuanya...
salam papa...salam gegurl....
aiiii syorgaa-syorga mama bertiga buat apa hari ni..
rindulah...ahakssss....tetiba mama in mood jiwang..
bukan ape tengah dengar lagu-lagu jiwang thru fon ni...:))



hari ni opis still bergelap, berpanas lagi...
tapi bagi yang beriman macam mama...ekeek....tak rasa panas pun...
ok jer...pagi lagi kot....issshhh bilalah tnb nak datang sambungkan balik elektrik yang dipotong semalam ni???
semua kerja-kerja pejabat terbengkalai...staff pun ramai yang bertempiaran...mencari udara di sana sini...ekekekk
tambah-tambah hari ni gaji, makin panjang lah langkah memasing...


sementara bateri lappy tengah penuh ni mari cepat-cepat mama update serba ringkas...DD
malam tadi kul 2 a.m terjaga sebab teringat bateri lappy belum cas...teringat kat opis takder elektrik uoll..lol!!p




minggu ni sangat lambat berlalu kan...errmmm mungkin sebab baru hari selasa kot..
dan minggu terasa lama sebab gegurl tak dapat jumpa papa...gegurl hari-hari ngamuk nak ikut acik aina balik..gegurl gian nak naik motor...tulah pasalnye kalau papa dah selalu manjekan gegurl bawak ronda-ronda dengan motor...tak kira pagi @ petang...2-2-nak membonceng motor papa...
nampak gayanye lepas ni mama kene beli lagi satulah motor..gi keje naik motor, hantar gegurl g skull naik motor...
kete 2 biji tidur jelah kat rumah diam-diam...ekekk..kalaulah banyak duit esok gak g beli motor..DD
so, papa keje rajin-rajin yer..kumpul duit banyak-banyak..gegurl nak motor lak ni...ngggrrr


ohhh..nextweek cny kan...kita bercuti panjang..mama & papa dah siap apply cuti..tambah lagi 2hari..
7&8hb feb..alang-alang acik myra applyy cuti dengan mama, sebab nak attend wedding kat kedah...so, dah alang-alang mama suruh papa apply sekali boleh balik jengka lama sikit...yelah jauh.alang-alang balik biarlah lama sikit..lagipun tokwan baru kol mama tadi, ajak balik kuala terengganu...nak makan kenduri kat sana pulak...
nanti boleh kita gi jalan-jalan kat Pulau Wan Man...mama belum pernah lagi ke sana..nanti boleh posing-posing lagi dengan gegurl semua...waaaaa...bessttt...



ehhh ..issshhhh..uuussshhh....makin banyak menaip makin panas lak...huhu3
lama-lama dok kat cni..makin beruap..sebelum end of babbling...haruslah tempek gambar barang sekeping dua...tapi disebabkan kamera & memory card mama dah di bawa lari oleh papa, makanya gambar pun takder yang barulah....
last year punye gambar...hahaha...boleh????ape kesaahhhh..blog ini mama yang punyerrr...
bila check kat post baru perasan gambar ni mama belum post lagi...
jomlah layan gelagat gegurl kat tesco kampar....layan jelah..












kakyong bajet artis oliwuddddd...ekekek





inilah warna-warna cinta di hati mama..:)







racun & penawar di hati mama...P





penguat & pengikat kasih papa&mama





merekalah syoorrggaaaa idaman mama&papa









kakyong yang selalu sejukkan hati mama





dan keletah adiklah penawar segalanya...



ok...bateri pun dah semakin nak habis ni...mari-mari cepat-cepat post.....sebelum ianya menjadi hitammmmm....DD

upppss..mama nak cerita sikit pasal satu blog yang mama baru jumpa ni..penuh info....
anda pasti teruja apabila membacanya...seriuss!!
tambah-tambah pada sesiapa yang mencari jalan penyelesaian pada masalah yang membelanggu hidup mereka selama ini....macam mama..jom same-same terjah http://www.taknakgemuk.com baca weii..memang sangat-sangat bagus..dan pastinye anda akan lebih teruja bila tengok sendiri perubahan-poerubahan di sana...

nanti ade masa..mama akan cerita kan pasal transformasi yang telah berlaku dalam hidup mama yang membuatkan mama sangat teruja apabila membaca blog ini...






Monday, January 24, 2011

mama yg kefanasan & kakyong yg kesakitan..:((




cuaca hari ni memang sangat damai ...tenangg..tak panas, tak sejuk...yang sedang-sedang ajaaa..
tapi mama tetap rasa sikit hotttttsss....bukan sikit...banyakkkk hotttt lah...




nak tau sebab ape???




bekalan elektrik kat pejabat mama kene potong la ini hari..aduiiii..salah siapakah ini? salah tnb yang tak hantar surat @ salah aadk negeri yang lambat ambil tindakan...
aduyaaiiii..satu opis mengamuk, sumpah seranah sumenye...dusdassss...geram tul....dah sume keje jem hari ni..nasib ade laptop & bateri penuh, boleh gak lepas perasaan kat sini..:))




sebelum bateri lappy ni kong jap lagi...mari laju-laju mama update story pasal goffren papa yang lebamm di pipi akibat jatuh buai kat playground petang jumaat lepas..


nampaknya kecederaan kakyong tempohari dah ok..kesan lebam pun dah hilang..kesan tercalar pun pun dah kurang..tapi masih ada lagi..huhu..siannye..jatuh saham anak dara papa ni semenjak dua menjak  ni..:)
itulah ke poweran hasil sapuan nutri dari CNI..bagus ubat ni..walaupun harganya sedikit mengancam, tapi takper..asalkan hasilnye memberangsangkan...DD
untuk ibu-ibu sekalian bolehlah beli satu standby kat rumah, manelah tahu ade eksiden ape-ape kat rumah..
tengok 2-3hari je dah hilang luka & kesan tercalar tu..syukur sangat..kalau tak jenuh berjawab la bila balik kampung nanti...P...tak larat nak jawab & tak tahan nak dengar ceramah diaorang...nggrr

walaupun mama tahu memang salah mama, kecuaian mama..tapi bila dah dengar orang dok bebel,aduhhh sangat panas ini telinga...yelah bukan kita tak sayang anak...bukan kita sengaja nak bagi mereka sakit....malah kalau boleh nyamuk pun tak mau kasi gigit...
tapi yelah diaorang bagi nasihat...terima kasih kalau untuk peringatan, tapi kalau untuk merendah-rendahkan atau membandingkan dengan orang lain, sangat panas hati yer bila dengar...:)





minggu ni papa a.k.a hero gegurl..tak balik..kene attend kursus kemantapan rohani selama seminggu...so, sabtu nextweek barulah gegurl boleh menatap kehenseman wajah hero kesayangan mereka...ahaksss...
sian gegurl kene berkurung lagi dalam rumah..nanti mulalah tunjukk perasaan, memasing 'majuk' takmo masuk umah..mulalah nak ikut acikAina balik umah...ngggrrr....


owwhhh lagi satu...mama takleh nak upload latest gambar la..2-2 kamera papa bawak work..dengan memory card sekali di sapunye..jadinye mama membebel jelah dulu...nextweek baru ada gambar gegurl...huhu3...
gewammmm dengan papa...dussdusss 23das......


buat masa ni mari kita layan gambar-gambar gegurl dalam koleksilappy ni je dulu....*_^









kakyong hati-hati






ok kakyong main pelan-pelan lah ni....





mama, tolong jaga kakyong okeee....





jatuh dan bangun adalah biasa bagi kanak-kanak lah dik...
ekekekek





yolah tu.....kalau jatuh tak cedera tak perlah..
kan papa kan....DD





kakyong & buai ibarat irama & lagu
tak dapat dipisahkan lagi....ekekekek





adik pun love slide soooo much.....:))





buat papa, berkursus elok-elok yer..jangan nak ngelat-ngelat..sebab kursus kali ni sangat bagus untuk papa.. disamping dapat meningkatkan ilmu agama & bekalan di alam yang satu lagi,
ia juga amat bermakna & bernilai untuk papa praktikkan sebagai imam keluarga di rumah..
kami tunggu kepulangan papa dan ilmu-ilmunya sekali okeee...Pp




oklah...salam kepanasan dari mama @ opis...
tak boleh cerita panjang...fanasssss okeeeee....
da-daaaaa....:))


Saturday, January 22, 2011

aku sedang ingin bercinta




Aku sedang ingin bercinta...

Hari ni kami menyambut kedatangan sabtu yang suram...ketiadaan papa sangat membosankan...anak-anak pun kurang ceria hari ini...hero kesayangan kami bertiga kene duty la hari ni..24jam..makanya esok pagi barulah  hero kami pulang dari perjuangan & pengorbanan kepada nusa & bangsa..P

Mood sabtu-sabtu begini dengan ketiadaan papa haruslah dipenuhi dengan menonoton tv..sambil layan gegurl..pelok-pelok, gomol-gomol, guling-guling..senang jer...gegurl berdua ni sangat behaved kalau papa takder..makesure ekon sentiasa on dalam bilik dan buka je cd lagu kegemaran diaorang..
Bagi je moto beroda 4 ni sorang satu..then bagi mainan sikit..makesure ade lego...
Sampai masa..mandi, makan, minum susu dan tido...
Kadang-kadang dengar jugak suara kakyong  menjerit...”adik jangan kacau..”
Adalah tu berebut something..kadang-kadang mama beri pertolongan..untuk leraikan masalah..kadang-kadang biar diaorang settlekan problem mereka..ekeekk...yelah untuk mematangkan mereka dalam membuat keputusan kan..

Anak-anak rapat ni..masa kecik-kecik je buatkan kita terkejar-kejar..pening kepala sikit..tak dan tangan nak buat itu-ini..tapi bila dah besar macam anak-anak mama ni..sangat senang untuk di jaga...bagus sebenarnya..mereka ada kawan..tak kiralah..kawan bermain @bergaduh...gaduh-gaduh manja, gaduh adik beradik..tak sah la kan kalau tak bergaduh, sedangkan gigi lagi tergigit, inikan pulak anak-anak kecil...so, itu semua normal..kita as a parents kene banyakkan bersabar...kadang-kadang mama sendiri kurang bersabar...huhu3..





wif kazen yang syomellicious...errmmm..gewammm
adik Nuyin yang cute miut...anak makteh..

last week nuyin datang sini, singgah lepas habis family day kat Marina Cove Lumut..
gegurl takpuas la main-main dengan nuyin..nanti datang lagi okee..




humayra : Nuyin nanti awak datanglah lagi rumah kita yer...
nuyin : awak tanyalah mamy kita...kita ikut jer..
 tapi nanti awaklah pulak datang rumah kite..



Aku sedang ingin bercinta..

Ewahhh mentang-mentang berjauhan dengan papa..mama terus berjiwang eyhh ini hari..DD minggu ni mama habiskan hari sabtu yang indah ini dengan layan tv2..hindustan maaaa...sangam...ekeekk..tak sangka, mama belum pernah tengok lagi muvi yang pames amos ini..selama ni dok layan lagu dia jer, story memang tak pernah layan pun...hari ni memang betul-betul layan..nasib gegurl memahami mamanya yang sedang ingin bercinta dengan  berhisdustan ini...ekekkk

memang romantik habis..dan yang penting..syahdu syahdan mama menahan sebak  di akhir cerita..sedihnyeee..percintaan tak semestinya bersatu..kadang-kadang kita perlu bekorban demi insan-insan yang kita sayangi..walaupun diri kita yang tekorban sebenarnya...
cuma bab bunuh diri tu mama tak sokong la..as a muslim kan...tak masuk syurga uollss..

oklah lain minggu kalau papa on duty lagi bolehlah mama layan hindustan lagi..tapi makesure hero & heroin tu yang mama suka..kalau tak suka memang tak layan la...





Friday, January 21, 2011

peringatan buat mama

astagfirullahalazimmmmmm....hari ni jantung mama berhenti berdenyut seketika..
Mama panik..sangat terkejut...sangat sedih...
semua perasaan bercampur baur..

Ya Allah jika aku ada berbuat silap, ada membuat dosa kepadaMu..
Kau hukumlah aku ya Allah, janganlah kau berikan musibah kepada anakku..
Apalah dosa mama ni?selalu kalau dengan mama, anak mama akan dapat sakitnye..
Mama memang cuai, careless..adakah mama yang tak pandai jaga anak?
Kalau boleh nyamuk pun mama tak bagi gigit anak-anak mama...
Betapa sayang dan kasihnye seorang ibu...

Jika ayahnya sayang kepada anak sejuta kali...Sayang ibu lebih dari sejuta...
Jika ayahnya kasihkan anak sedalam lautan biru,Kasih ibu lebih dalam dari itu..
Jika kasih & sayang ayah seluas padang pasir,Kasih & sayang ibu lebih luas dari itu..

Kerna ibulah yang mengandungkan anak ini 9bulan 10hari, Dikendong di kilik ke hulu ke hilir..
Kerna ibulah yang bertarung nyawa melahirkan anak, Menahan sakit berhari-hari...
Kerna ibulah yang bersengkang mata, Menjaga anak di malam hari..dari hari pertama dilahirkan hinggalah meningkat dewasa.

Kasih ibu tiada tandingan, tida pengganti, tiada galang gantinya...
Kasih ibu tiada taranya...

Sebab itulah..bila anak di timpa musibah.tambah-tambah lagi di atas kecuaian diri sendiri...
Mama sangat sedih..hati ini sangat pilu..bagai di hiris sembilu berbisa..
Di tambah pula bila mendengar tangisan anak menahan kesakitan...
Aduhai anak mama....aduhai kakYong...
Ada-ada aje musibah yang menimpamu...
Semuanya berlaku di sebabkan mama...

Petang tadi...lepas solat asar, dalam 6.30 p.m kami 4 beranak  keluar ke playground..ronda-ronda petang hari naik motor papa...
Seronok sangat Qaisara & Humayra main swings...
Mama pulak sambil dok bercerita dengan papa..tangan dok ayun kakyong..
Papa sibuk dok control adik yang leka main slide...

Asyik sangat berborak..tak sedar kakyong dah terlepas tangan dari pegang besi buai tu...
Sambil mulut menjerit..”kakyong..peganggg  kakyong..”
Dalam hati dah berkata “eh nanti jatuh terjelepuk plak qaisara ni”
Tapi yang sangat mengecewakan tu kaki ni kaku...bagai di gari..terpaku jer tengok eksiden tu...mulut jer boleh jerit..”abang....qaisaraaaaaaa...”

Nasib baik kakyong jatuh bukan pada ayunan yang tinggi...dia jatuh bila buai berada di bawah...kalau la jatuh tercampak dari jarak yang tinggi..nauzubillah..mama tak nak pikir..mintak di jauhkan..







tempat duduknye kurang safety...terlepas tangan sikit je pun dah boleh jatuh..
bahayanye...tapi kakyong sangat obses dengan buai..dah tu camner...





jarang-jarang dapat jumpa seat yang safety macamni...
kalau tempat duduk camni..insya-Allah takkan jatuh...
tapi ini yang ini kosnye tinggi sikit, sebab tu banyak yang jumpa seat yang biasa tu..
lagi pun kalau seat macam ni memang untuk kanak-kanak yang belum bersekolah jelah dapat merasa..



Kami terus balik rumah..papa terus tuamkan ais batu kat tempat jatuh...
Habis lebam pipi gebu anak dara papa ni..hati mama sangat pilu...
Sangat beremosi...sangat sedih...ya Allah kau ampunkanlah dosa mama...
Semua kesakitan anak kecil ini terjadi kerana kecuaian ibunya ini....








**kadang-kadang mama terfikir jugak..sebab lokasi playground yang kami pilih petang tu kat belakang kubur..di tambah pulak time tu dah dekat maghrib..mungkinkah ada yang mistik di situ?isshhhhh**









Wednesday, January 19, 2011

formula papa



dah lama rasanya mama tak bercerita kat sini..
banyak keje sikit la kat opis lately ni...
settlekan keje-keje yang tertangguh kat opis sementara nak tunggu Ketua Pegawai baru masuk...
nanti takder lah kelam kabut...belum tahu lagi perangainye macamane..
cool ke hot ke...sesamelah kita tungguuu...
sementara ni marilah kita layannn dulu bulan-bulan honeymoon yang tingggal saki baki ini...
ekekkkk..ewaaahh...statement u...tak takut kene gam ke..ahakss..

hari ni terasa rede sikit semuanya..
anak-anak mama pun dah kembali melasakkan diri..
kalau tak sebelum ni , lemah, lembik terkulai layu..
adik seminggu tak makan tak minum susu
asyik muntah, cirit birit..naik risau plak mama ni...
dah la minggu lepas papa takder...
suhu adik pun dah tak menentu..kejap tinggi jap normal....
berbotol-botol amik ubat kat klinik panel K.Lau..nasiblah klinik belakang rumah aje..
senang nak lari amik ubat itu ini...pendek kata bila anak dah dua orang nehh..
peti ais pun dah jadi peti ubat...ubat kakak lagi ubat adik lagi...DD





wajah budak demam + muntah-muntah + cirit birit..
kesian mama tengok..dah kurus..cengkung jer....
pegang pun rasa tulang jerk..
ni kalau gi KK timbang berat mau bising makcik-makcik nurse nanti..
graf tak cantiklah kata mereka..
habis tu mama nak buat macamane..adik ni jenisnye asal makan je buang...
tak simpan jadi lemak langsung..makan sangat kuat okehh..
bukannye tak makan....ntahlah takmo demookkk..apa nak buat...






papa balik rumah jumaat malam sabtu tu pun dah pukul 3 pagi..
sian gegurl tunggu papa petang jumaat tu..kakyong dok je kat pagar..tunggu papa katanya..
apa lagi sudah rindu sama taman..gian nak naik swingsssss....
last-last papa call, katanye ada latihan..so terpaksa balik lewat malam..
pagi esok subuh-subuh lagi kakyong dah kejut papa...hehe..
ajak ke taman..
nasib papa selalu ada waktu untuk anak-anak..
pasti akan layan dan sentiasa melayan keinginan gegurl...
 so ape lagi..bergegass papa bawak adik & kakyong ke taman..
lagi pun papa nak bagi adik main-main...biar kuar peluh..
baru cepat sehat..itulah formula papa..kalau demam bawak-bawak senaman kasi peluh keluar...
insya-Allah tak jadi demam....Pp





amboi kakyong....kemian lagi yerk..
bila kakyong tak pakai tudung mulalah nampak macam boy...
sampaikan kawan papa tegur kat taman itu hari..
anak sulung lelaki ke???
dat's y kakyong kene pakai tudung bila keluar..
selain daripada nampak keperempempuanan...dapat gak lindungi rambut kakyong yang tak berapa nak lebat tu...ekekekkkk
tambah-tambah kakyong sekarang ni asyik nak seluar jeans jer...
jenuh papa sopeng suar jeans dengan t-shirt jer sekarang...
no skirt no gown dah...
amboi sejak 2 menjak ni  bila dah besar ni dah pandai demand...
nak pakai baju ikut selera dia jer..
kalau tak 'majuk'....katanya..takmo pakai....mogok...
haiiii anak...macam-macam..layann jelah..



adik demam sebab rindu nak main slide nilah mama..

ekekek

yelah kalau papa tak balik seminggu..maka seminggulah jawabnye anak mama tak jumpa taman..tak jumpa playground, playlands....siaannnn anak-anak mama nehhh...
saperlah mama dia yang malassss tuu???nngggrrr..





nasib ade papa mithali ni...
sebab itulah gegurl sangat kasih dan sayangkan papa diaorang ni...
sayang 24kali ganda...  :-))

papa suka bawak gi jalan-jalan...gi taman..
suka layan
gegurl main-main...



papa memang terbaekk...
kakyong cayangg papa manyak-manyak...




adik pun....sayang papa 24ribu kali ganda...

olooo-oloooo dak demam ni pun nak jugeeee....ekekekekk


sian sangat tengok adik cirit -birit itu hari..selang sehari dengan muntah...pelik jugak..kalau hari ni muntah, hari esok cirit-birit...susu langsung takleh masuk..asal masuk kuar balik..selera makan ada..tapi takleh makan..mesti buang balik semula..sampai habis ubat muntah dengan demam yang mama amik...
untuk cirit-birit doc bagi ubat, air garam dan tukar susu dari susu biasa ke susu soya..
yang kelakarnye..ubat cirit birit tak sempat nak kasi adik , kakyong dah bagi baby (teadybear) dia minum....adehh..baby kakyong pun cery-bery yerrr....:))
tak tahulah nak marah ke nak bababbbb ke...geram sangat bila kakyong datang kat mama tunjuk botol kosong..ubatnye dah habis tumpah ke tikar rotan, dah la tikar rotan 2 lapis...dah la kat dalam bilik..dah tu kene lah mama mop bagai takut semut plak..ubat kan manis..gewaammm....saborr jelah...

seminggu adik melepek jer..sampaikan nak angkat kepala pun tak larat...last-last masa papa balik di paksanya adik minum air garam...kasi neutral kuman-kuman dalam perut tu...formula untuk cery bery katanya..
habis 2 packet paksa adik minum barulah berhenti cery-bery tu...bayangkan macamane susahnye nak kasi adik minum air garam ..maunye tak bersilat mama & papa kasi adik minum air masin tuh...siannye..tapi untuk sehat..kenelah usaha..kenelah minum jugee...:) walaupun raungnye dengar 3 bijik rumah..ekekk
formula lain juga ada dalam air kelapa..haihsss formula lagi..banyak tul formularnya....
tapi lagi bagus air kelapa ni diminum awal..sebelum kasi ubat..bila dah makan ubat..nanti air kelapa tu akan neutralkan plak ubat-ubat dalam badan..maka habislah hilang power-power ubat tu nanti..
so, dalam kes adik ni...papa hanya kasi minum air garam jelah...


alhamdulillah...hari ni..dah back 2 normal semuanya...
syukur..adik dah kembali melasakkan diri..dah kembali mamammmm manyak-manyak..
dah kembali ceria...dan mama&papa pun ofkos ceria...:))