Friday, December 31, 2010

diari 2010 mamasaramayra



alhamdulillah...
sedar tak sedar dah sampai ke penghujung tahun 2010..
syukur. syukur di atas semua  nikmat-nikmatmu ya Allah...

mama, papa, Qaisara dan hUmayra masih bernyawa..
masih mampu bernafas...di bumi Allah ini...
syukur Allah masih panjangkan usia kami untuk sama-sama
merasai dan menikmati erti kasih sayang bekeluarga..

nadi-nadi mama bertiga ni pun masih sehat semuanya..
sentiasa menghappykan dan melengkapkan hidup mama...

2010..tahun yang menggembirakan...
mendamaikan..tahun seribu kerahmatan buat kami...

tahun 2010 juga merupakan tahun pertama mama mula-mula menjinakan diri dalam dunia blogging..
tujuan asal mama berblog ni semata-mata untuk menyimpan gambar-gambar kenangan..
kisahnya sebab laptop papalah...virus.
habis semua gamabr-gambar kakyong masa kecik hilang.
adehh..sedih sangat..mana nak cari lagi kan..

justeru itu mama telah amik langkah-langkah berjaga-jaga...
inilah salah satu darinya..
dan juga sebagai diari mama..bila anak-anak dah besar boleh baca
kisah suka dan duka...dari kecil hingga dewasa..

mari kita mulakan perjalan seni anak wayang ini...hehehee
kisah kami sekuarga...di tahun 2010..

zasss...

layannnn...




bulan januari..gambar ni di ambil masa hari aqiqah untuk adik dan kakak..
lepas adik Humayra habis pantang 45hari...
terus sembelih kambing 2ekor..
untuk Qaisara & Humayra...
alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...





yang ini di ambil on januari juga...
@ pizza wangsa maju..kami sekuarga wif fmly papa ke sogo dat time..
mama sopeng sakan setelah 45hari berkurung...sessi menterapikan diri
mama kalau berpantang memang kasi parassss punyerr..
kuar rumah pun tak boleh okee..inikan plak bersopeng...DD

mama curik-curik juga rasa pizza tu...ermm mane gambar pizza??
masa ni maklong opentable sempena birthdaynye..
walaupun dah lepas pantang tapi tak boleh makan sembarangan...
masih kene control...mama kan c-sect..





ini peristiwa febuari..
kami sefmly ke KLCC...adik baru 4bulan..
masa ni baru lepas melawat makteh kuna addmit GH..






yeeehaaaa...kami kembali berbabymunn..
ditempat mamapapa berloveydovey dulu-dulu..
tempat ni penuh dengan kenangan...
kali ni kami ke fraser-hill-bumi-indah berempat...
dulu-dulu berdua bermadu kasih....ahakss


kami akan selalu ke sini..
disinilah tugu percintaan papa&mama..ewahhh...


:-))






menyambut hari pekerja...papa bawa gegurl berdua mengenal worlds of animal...
wowww..sangat seronok..bukan anak-anak saja yang penat..
papa n mama berganda kefenatan..
.zoo-negara pasti kita akan ke sana lagi...







@maktab BAKRI Muar..masa ni meraikkan pakcu yang baru tamat latihan polis...
semua fmily papa berkumpul..sangat hapenning...kisah pakcu  on 14-05-10





tragedi on jun..
kami berjinba-jinbaan @ i-city..
masa ni kami ke rumah maklong kat seksyen 25..

sangat berwarna-warni...
kalau kita ke rumah maklong kita ajak papa singgah i-city lagi yer...

'



waaahhh..papa mama berdinner berdua..dinner-protokol-di-raja-navy
ewahh mode bercinta..anak-anak masa ni tinggal ngan opah..
first bbysitter..yang telah tinggal kenangan...
kalau nak tahu kenangan best ke tak best...cube baca kisah ini..tragis qaisara
owwhhh sangat tragis untuk di kenang...dusdussss.....





aidilfitri 2010..
pasti takkan melupakanmu...
papa&mama cuti 11 hari...
sangat-sangat menafaatkan cuti yang di  beri..
berjalan sakan bawak gegurl kutip wit raya.....hehe..:)






amboii...kami sempat lagi sambut besday kakak di pagi raya..
hari lahir kakak jatuh pada bulan ramadhan..6-9-10
jadi potong kek-untuk-qaisara di pagi syawal jelah ramai kazen-kazen tukang nyanyi...Pp








openhouse AADK Ng Ipoh..
seronok sangat mama masa ni dapat berkumpul 
kembali bertemu sahabat susah senang  di AADK Teluk Intan..
masing-masing dah bertukar ke lain-lain daerah mengikut hubby masing2..
tinggal mama dan cik aina penyeri @Teluk Intan...*__*








tragedi-10-10-10-buat-qaisara kenangan yang tak dapat dilupakan buat kami sekeluarga..
buat Qaisara khasnya dan peringatan untuk mama...
kisah tragis yang mengundang air mata
sobsob..tak boleh citer baca jelah kisahnye....tssskkk...
jangan menangis sude..jadikan pengajaran...
memang banyak pengajaran untuk mama tahun 2010 ni.....touching!










06-11-10 majlis persepsi anak kaklong, anak buah mama...
Liza bertemu jodoh dengan orang sabah...

kami berempat amik berkat raja sehari..
moga cinta kami berempa terus dan terus wangi seperti mempelai raja sehari...ameen..

dah tua mama ni kan...
anak sedara pun dah kahwin, umur lebih kurang je dengan mama..
anak buah macam kazen la pulak...
bukan sahaja anak buah  dah kahwin malah mama dah ada cucu...
haaa jangan tak tahu..mama dah ade dua orang cucu sedara okee..
lebih kurang sebaya je dengan Qaisara dan Humayra..
later mama tempek gambar diaorang kat sini eyh...








 7-11-10 kami di colmar-tropicale Bukit Tinggi, Pahang.
sangat cantik sangat menarik..
tak puas rasanya bergambar...kalau nak tahu kenapa kami tak puas berposing...
jangan lupa intai2 diari mama tu okehh...







Teluk Senangin....Manjung...
tak sempat nak mandi pun masa ni..hujan lebat..
terus zass balik...ehh bukan balik zass bawak gegurl cari playlands..
balas dendam tak dapat mandi manda...
kita carik kws teduh okeee...kisah kebetulan mama, acik myra & acik yus..







4-12-10 splash-splash @ Hotsprings Sungkai...
first time bawak gegurl main air...

first time bawak gegurl main air. 
wahhh seronok rupanye gegurl walaupun musim hujan..
masa kami mandi ni pun hujan  renyai-renyai...

next time ada masa free kita datang lagi...
ajak ramai-ramai..baru happening..





dan yang terakhir...pada harii xmass yang lepas..
papa mama bawak gegurl naik cablecar @ Genting skyway..
bawa gegurl merasai naik helikopter..ahaksss..
merentas  hutan hujan tropika..

uppss mama belum wat entry pasal cablecar lagi kan...
tahun depan lah yer....sabauuuu..

dan dalam masa yang sama papa mama
mengimbas kembali waktu2 berlovey dovey moodaa2 dulu...:))

dulu suke lah sangat bercinta ke genting...
dating2 sabil release tension naik roller coaster....DD


****************

hujung tahun dah menghampiri kita..
esok berakhirlah tahun 2010 dalam kamus hidup kita..
ada suka ada duka...
2010 penuh dengan pengajaran dan pembelajaran serta tauladan 
buat mama jadikan pegangan dalam menempuhi hari2 mendatang...

moga kegembiraan hari ini tak akan melekakan mama
moga kegagalan hari ini akan berakhir dengan kejayaan esok hari..
dan kegembiraan & kebahagian akan terus bersama mama..
insya-Allah...

dan yang pasti kita tak akan bertemunya kembali dengan tahun 2010..
selamat tinggal 2010..viva forever...


selamat datang 2011
perjalanan yang belum pasti..



Friday, December 24, 2010

hati berbunge-bunge...:)






salam jumaat...
salam bekerja pada yang bekerja..
salam bercuti pada yg berbabymunnn macam mama, papa n gegurl..
waahh sangat sorgaaaa....

weeee memang syorga dapat golek-golek manje bersama yang tersayang..
dapat gomol-gomol adik n kakak puas-puas..
dapat nyakat kakak yang manjesss..ahakksss....
dapat gaduh-gaduh dengan papa...dusdussss...Pp

nampak gayanye aktivti kami dah banyak berubah la...
ermmm..banyak planning dah ke laut...
tak perlah makteh kuna nanti kita jumpa on januari jelah..
makteh nak datang lagi kan ade familyday kat pangkor..

planning awal makteh nak datang sini,
kami nak g wedding katmanjung,
nak g makan mee udang kat kuala sepetang, taiping,
nak g lost world lah, itu ini....hancusss sumenye...:)

dah alang-alang papa cuti panjang,
mama pun applylah cuti sekali..
habiskan cuti tahunan..
memang clear cuti ini tahun, sampai takde satu pun simpan untuk GCR..:)
ahaaaahaa...bergumbiralah wahai mama....

kami cadang nak balik kampung, nak balik jengka..
nak jenguk orang tua..yelah tanggungjawab seorang anak kan..
selagi hayat mereka masih ade...masa nilah pun kita nak bahagiakan mereka..
esok mereka dah takde, balik kampung pun dah tak bermakna lagi...
cuti panjang-panjang pun dah tak tahu nak buat ape lagi kan..:)
mama kalau bercerita tentang mak-ayah ni memang emo lebih...

mama sangat-sangat berharap..suatu hari nanti..
anak-anak mama pun takka lupakan mama bila dah besar..bila dah berjaya kelak..
yelah anak perempuan, takut juga dibawa lari dek suami masing-masing..
meloponglah papa dan mama kat rumah..
nak kata apa, isteri mesti ikut suami kan...
haihhhhsss jauh lagi tu...tapi kene pikir juga dari sekarang..DD










wahhh si rambut toncettt kesanyangan mamaaaa....









kita nak balik kampung eyh mama...






adik pun dah rinduu nak jumpa atok.....:)






kita balik kampung lama ke mama???






kakak mane??? cepat la tolong mama kemas baju...
bawak baju banyak3 tau...mama kata kita balik kampung sampai newyear....
ooooyeeeeaaaaaaa......





yeayeaaaa...
bawak susu kakakkkk tauuu jangan lupe...DD


oklah...mama nak siap-siap nak kemas baju..
dah nak gerak balik pahang jap lagi..:)wahh hati bunge-bunge
dapat balik kampung...
terbayang wajah-wajah kesayangan hamba di sanaaaa..

tunggguuu kami okeeee..kepada yang merinduu....:-))






Thursday, December 23, 2010

kakak ikut boyren berdating

salam semua..
mama bersiaran langsung dari rumah..DD
mama cutilah hari ni...

acik myra apply cuti 3hari dengan mama..
nak balik kedah, mengikat tali pertunangan sabtu ni..
waaahhh acik myra dah selangkah ke alam ghaibbbb...uhaaaaa
alam rumahtangga laaa..bakal mencipta bahgia..
kuikui3...macamlah kalau tak bertunang tak bahgia kan...Pp

mama macam biasalah banyak housechores nak kene setelkan..
niat di hati nak asingkan baju gegurl yg boleh pakai dengan yg dah tak muat
yang kecik3 nak simpan untuk coming bby...:)

owhh bercerita pasal anak-anak..
mama nak story pasal pasangan kekasih berdua ni..
papa n gofrennye...DD


ahad lepas papa bawak  gofrennye dating kat lumut...
aiksss???bawak gofren sorang jerk??
amacam dengan gofren yg lagi dua ni??
dah ade gading bertuah tanduk dilupakan yer...tssskkk

:)

taklah..actually, papa ada family day ahad tu..
mula plan nak g berempat..
tapi bincang2 semula, takperlah papa pergi berdua dengan kakak jelah...
sebab papa kene g pagi-pagi..adik sure masih lena diulit intan lagi dat time..
lagi pulak..sume terlibat..nanti so crowded..dengan panas..
adik ni mengamuknye speselll sikit...

kalau setakat kakak sorang papa boleh handle..
kalau panas ke hujan ke boleh bawak masuk ofis papa dulu..
ade air-cond..senang sikit...
takkan nak bawak isteri sekali..ape plak staff lain kata nanti kan...







inilah pejabat papa kitee..
papa kite bomba navy tau...

rela bekorban....



kebanyakkan acara telematches jer..
kakak kecik lagi nak join..

so, lebih baik main kat playground...
jap-jap lagi papa kata nak blah la...
tunggu line clear....hehe boleh gitu??

kalau adik ade kan beshhh...
boleh main same-same....^__^




papa bawak kakak g beach la...
tapi takleh mandi....

takperla kakak nanti kita datang ramai2 baru boleh mandi oke...
esok bby nurin nak datang bercooti kat umah kita..
weee..nanti ramai-ramai boleh g jejalan lagikss...




aktiviti pasangan kekasih ni
cari crab rupenyeee...DD

cari banyak-banyak yer kakak..
wat balik nanti mama masak lemak cili api...
goreng berladooo pun soodapp...DD





papa nanti kita datang lagi okee..
ajak mama dengan adik sekali yerr..
jangan lupa tauuu....







weeee..dapat upah eskremmm dari papaaaa...

kakak dah penat berjalan sana sini...






waaa..penuh kusyukkk menikmati kesedapan dan keenakkan eskremmm
goffrennn papa ni...
memang takleh blah tol dgn eskremm....ekekek..





♥    ♥   ♥   ♥    ♥   ♥    ♥   ♥   ♥    ♥   ♥    ♥   ♥   ♥    ♥






amboi kemain lagi kakak berjalan dengan papa..
sampai lupa mama dengan adik kat umah yer...

jom tengok ape adik buat kat umah masa kakak takder...







inilah model tudung mama....

model tudung fareeda ke ariani ni???

ahaksss






 ni tudung yang mama beli masa kat sg besar itu hari...

hehe..adik berminat sangat nak main tudung mama ni...
kan dah kene jadi model terjun kejap....ekekek


oooo adik berposing dengan tudung baru mama yer...
boring kan dik kakak takder..
nak gaduh tapi takder kawan..




mama adik takmo dah jadi model tudung...
rimasssss
uwaaaaaaaa......


adik nak main dengan kakakkk...
kakak cepat lah balik...
adik boring takder kawan....


hahahaaaaa...sian dier kene dere ngan mama yer...
bila kakak takder adik macam kucing hilang mak dah jadinye..
masuk bilik kuar kat hall..g dapur...
cari kakak tak jumpa...

:)

kakak dengan papa balik dah dekat kul 2p.m
dengan sangat kepenatan dan kemengantukkan....

berjalan sakan yer kakak...
balik terus sambung tidur dalam boyan sampai petang...DD
kemain pasangan kekasih ni kan....*__+





Wednesday, December 22, 2010

sambutan xmass d menara condong







^______^



pssssttt
meh nak sambung story lagi...:))





lepas kami ke sg besar kan mama cakap nak terus ke bandar teluk intan..
mama nak tempah baju..
takut lewat-lewat nanti orang dah tak ambik tempahan lagi..
maklum ler bertembung dengan tempahan baju sekolah kan....

nasib tempaahn mama masih diterima..
tapi sangat mahal..macam harga kat bandar besar jer..
rm32 untuk kurung pahang...
tangan cekak getah +rm4
leher jahit matalalat +rm4..
adehhh...

sebabkan mama sangat-sangat nak pakai baju tu
tempah jerlah...
sebelum ni memang tak pernah tempah kedai..
asyik tokwan jer jahit baju mama...
sekali tempah baru terasa mahaiii wehh...nggrrr..





sekali tak sangka la pulak bertembung dengan 
Perarakan Sambutan Hari Krismass  untuk yang beragam Kristian..


isshhh habis jem jalan
mane dengan pasar malam lagi...






kebetulan ade la plak permainan angin ni...ntah ape namanye..
si kakak walaupun keletihan tetap tunjuk2 nak mainn..






sekali bila papa letak dia kat dalam...
takut lah plak...
punyer lah ramai anak-anak sakan bermain sumenye...
tambah-tambah ade sekali pasar malam..
memang ramailah rakyatnyee...

kakak baru je nak main
ade la plak budak tu tertolak dier..
dah jatuh..
ape lagilah si manje ini terus takmo main..
terus takut nak kuar...
haaaihhhhss..kakyong-kakyong...



jadinye bergambo dari luar jelah....
hehe...

ohh itu dapat hadiah yerr...untung betul....
tengah2 bergambo ade uncle tu datang hantar hadiah untuk gegurl...tq..
maklumler nama lagi xmass
mesti ade hadiah punyer 



hadiah budak-budak jer..
adik dapat set stationary
kakak dapat folder



oklah memasing dah muke fenat..
mandang kamera pun takmo dah...
jomlah balik...kasi mandi  kasi susu
kasi tido topup itu bateri eyhhh...DD
bagi mood ceria mari semula laarr...

papa ajak makan dulu pun mama takmo
mengenangkan mood anak-anak dah ke laut..
nanti tak pasai-pasai dorang meragam kat kedai..
dah spoil mood nak makan..

kita balik masak sardin jelah....
sedap jugeeee.....DD
lagipun malam minggu mama kene standby depan tv..Pp

nak sokong MMRazif...Mari Menarilah...
eee..bessshhh...atlast Razif juara..
tapi MMAriz pun hebat jugeee.....:))


+__________+






Tuesday, December 21, 2010

jalan-jalan cari mentarang


assalamualaikum..
uhhh..minggu ni memang mama sangat rajin berkojer...Pp
al-maklumlah, kami di gemparkan dengan satu berita hangat..
yang bisa membuatkan kami semua melompat...
hehe..melompat dalam ketidak readyannn..
boleh gituu???

minggu ni pengarah negeri Perak,
nak melawat anak-anak buahnye..
aiii..berkojer ke idakk kome-kome nehh??

so, sepanjang harii sebuk menghapdet itu ini 
bagi memperkemaskinikan unit memasing..
mama pun tidak ketinggalan...DD

sampai tak sedar masa berjalan..
sangat pantas...
sampai dah fenattt jari jemari dan mindaku ini..
ewaaahhh..
jadi marilah bersama-sama mama kita menterapikan diri barang seminit dua..
haaahhh yolah tu seminit dua..
kalau dah mengadap lappy..memang tak mandang dah pc kat sebelah tu..
isshhh tapi minggu ni memang mama nak siapkan semua dokumen before bercoti-cotiann..:)


hai ape kabolah gegurl mama kat umah acik myra tu...
makan ke tak sii kakak..
sejak dua menjak ni..
kurang makan...

oww bercerita pasal makan..
mama nak share story pasal
sejenis seafood ni..baru bagi mama..
pelik tapi sedap..
ewahhh macam zaibo & zam dalam program pelik tapi sedap la plak...hahaha

al-kisahnye...
sabtu lepas kami sefamily telah ke selangor..
kami ke tg karang, sekinchan & sg besar...

mama ajak papa lastweek...dis week baru dilayan..
oklah kan..dari tak layan langsung..
hajatnye nak cari tudung dengan kain yang murah-murah..
nak g wedding BFF mama...masa keje JPJ dulu..
dan nak cari kain sebagai hadiah untuk anak buahmama
dapat 5a dalam UPSR itu hari..

sekali mama ternampak di sepanjang jalan 
ramai yang menjual sejenis seafood ni..
nak juge nengok ape ke rupenye..
macamane rasanye...sedap ke idak..
so papa pun bentilah demi melayan mama....:)





pernah tak tengok?ini sejenis seafood
ala-ala kepah la..tapi lagi besar...
dah beli pun kat tepi jalan sg besar..Pp

namanye mentarang...
sekilo dalam rm8..tengok saiz besar @ kecik..
mama beli mentarang bakar..
sepinggan rm5....datang bersama sos..
kene makan panas-panas baru syiookkk...


mama yang ala-ala jakun ni...
makanlah dengan sesedap rasanya..
eee...rupa dia memang takleh tahan..
sape2 yang geli takyah la makan..
memang tak lalu...
mama makan jerkk...hahahaa

sekali bila dah siap makan..
uhhhhh
gatal daaaa...
gatal kat tempat jahit operation dulu...
waaaa...mengenyaammmmmm....
sabauuu jerlaaaa...
dah bising pakcik tu...
itu ini itu ini...haihhhsss dengar jelah...
mane lah mama tau gatal.....ngggeeeee...


***************


lepas makan mentarang kami ade juge ronda-ronda kot-kot 
terjumpa pantai nak bawak gegurl main-main air..
sampai ke tg karang kami meronda tak jumpa pun pantai...
jadi terus patah balik ke sg besar...
iaitu meneruskan hajat mama
nak sopeng-sopeng kain...

ohhh sungguh sorga kain...
dan yang penting murah-murah..
boleh tawar menawar....

ade satu kedai yang mama g tu...Boltybay ke ape ntah namanye..
memang besttt...boleh ngorat-ngorat bangla tu
untuk dapatkan harga yang berbaloi-baloi...hehehee..

sampaikan papa tinggal mama untuk bersopeng 3jam pun tak sedar...
hehehe..sangat syiookkk..
walaupun tak beli dapat cuci mate pun okeee...
mama dapat gak rembat 3pasang kain
2 helai tudung...

ehhh while mama sopeng...papa n gegurl g mane eyh???
jom kita zasssss tengok ape dorang buat....ekekekekekek









oooo gegurl dok kat playground yerr..
kebetulan hari tu sungguh romantik cuacanye..
redup jerk....
dapatlah anak-anak bermain-main sambil tunggu mama
habis belek kainn...





kakak mama pergi mane?







mama pergi sopeng kain la dik.
sian mama dah lama tak beli baju baru
asyik sopengkan baju untuk kita jer...
bagi can la kat mama pulak...DD








papa kene jaga adik & kakak yer...
shiaaannn papaaaa...






papa jomlah main-main dengan kakak....






dah lama lah kita kat sini..
jomlah cari mama....
takkan tak habess lagi sopengg...





oke  nanti jap kakak tilik mama eyhh
nengok mama kat kedai mane..
dah siap ke belum belek kain....


issshh bolatnye muke kakak like mother like doterrr...hehehe..DD




jomlah papa kita carik mama...
kot-kot fengsann dalam gedung kain ke 
dah 3jam dah ni....
ekekekekkk...


memang tak sedar masa berlalu kan...
sedar-sedar papa call tanya mama kat kedai mane?
ala 3jam bukannye lama....

hehehe..sangat syiookkk..
walaupun tak beli dapat cuci mate pun okeee...
mama dapat gak rembat 3pasang kain
2 helai tudung...jadilah kan...

kuar dari kedai kami terus zass g makan
dan balik teluk intan..
mama nak cepat sebab nak terus ke kedai tempah baju
takut org dah tak ambik tempahan
nanti tak sempat lak nak pakai ke wedding acik nani...