Friday, September 24, 2010

*Biskut bijan cintahati mama*



biskut ini paling ringkas..paling senang nak buat...tetapi ade sedikit kelucuan dgn biskut yg satu iniii..haha3..

mcm ni kisahnya..hahaha3..gelak dulu sblm citerr.. *utk miss nani asst mama..mari kita gelak bersama..*
masa wat biskut ni time break hour hr jumaat, so nani ( stff prak) ikut mama balik umah..cehh..mama dah ada mcm2 design dah dlm kepala utk biskut ni..kuhnunnye nak buat yg terbaik la..alang2 ade org tgk n blajo ni kita mesti tunjuk the best..ewaahhh..

so, mama bancuh biskut ni mcm biasa mam buat la..kali ni mama pakai minyak jagung daisy mcm chef liza dok promote dlm tv tu biskut cair dimulut..gebu la tu..hek3..cehhh bila dah siap bancuh sume..dgn rasa ketidaksabaran mama pun bakor ler..bancuhanya mama buat lembut sikit nak bg gebu...sekali bila jenguk kat cermin aven tuh..masyaAllah..nani meh tgk biskut kita dah jadi ape nehh....kembang semangkuk..dia punya naik sempai penuh dulang pembakar..dah tak berupa love dah..asalnya bukan la acuan love ni,  mama dah siap beli acuan love yg syanteeekkk..

biskut dah berupa tuannye kata papa..haihh..lawokkk...bila check balik rupanya mama dah terisi tepung ubi byk daaaa...patutle debakkk semacam biskut neh..so, konklusinya...jgn boh tpg ubi @ kurgkan dlm adunan ni, bykkan tepung jagung...baru menjadi....

okee salin resepi ni..jadikan citer mama tu sbg pengajaran..jgn boh tepung ubi byk yerrr...tak isi pun takpe dlm biskut ni..

bahan2nya:
1 buku butter
1 cwn minyak jagung
1 3/4 cwn gula\
3 biji telur
esen vanilla/epal
bijan ( sangai @ nak mudah bakar je dlm aven jap)
pewarna hijau epal
tepung gandum
tepung jagung
coklat masakan warna pink
love utk hiasan

cara2nya:

pukul butter dgn gula hingga kembang..masukkan telor..esen..masukkan minyak jagung..masukkan bijan (bijan ni lg byk lg sedap terasa bijan tu) kalo nak campur kelapa kering pun bisaaa buuu..
masukkan pewarna..mama saje nak letak kalo ijo supaya biskut mama variasi..ade pelbagai btk dan kale..idak le kuning @ coklat memanjang yerr..masuk tepung jagung..masukkan tepung gandum.
terap letakkan love kat ats..bakat pd suhu 180c selama 25 min..
angkat dan sejukkan sblm hias dgn soklat maskkn..

cairkan coklat double boiling mcm biasa..masukkan shortening@ lemak sayuran..kalo takde masukkan minyak jagung..dah cair terus pipe dlm piping bag..kalo takde masukkan aje dlm plastik..tebuk lubang sikit pipe mcm biasa..still boleh yerr...

masak memasak ni ikut kreatvt kita...issshhh bolehnye..senang je tu...

lupa nak ckp coklat mskan pink ni cerewet sikit tak mcm coklat hitam senang...yg ni cepat beku..pastu byk minyak...terasing dr coklat tu...nmpak cntik tp lecehh laaa..yela nak cantik memang susah sikit kan...





No comments: