Tuesday, September 21, 2010

*Popia Simpul Syomel ala papa*

waaahhh tajuk resepi mama ni...tetibe ada nama papa plak terselit dlm ini cerita...sbbnya..papa yg byk kuar tenanga menyimpul popia neh..smpai sakit pinggang3 yerrr...
hek3..bolehla pa..see dpt gak kan..dgn adenya papa yg mencurah tenaga menyimpul popia mama...kan dah jadi..mama wat serunding ikan 1kg ikan selayang hr tu..ni dah 4pack kulit popia papa simpul masih banyak lg srunding neh..
okee bg kengkawan yg kurang ariff cara2 nak buat popia simpul, disinii mama nak berkongsi resepi mama..drp uoll beli mahaiiii..sekali hadap dah habesss...popia ini sgt sedap di mkn ketika menonton tv..heheh..

serunding ni boleh buat dgn ikan, daging, ayam, ikan sardin pun sedap..
resepi serunding so simple...
ikan selayang sekilo rebus dulu amik isi mcm nak wat laksa tu jerr..
bwg putih
bwg merah/bwg besar pun x kesahhh
halia
lada kering
serai kalo takde tak payah

(bahan2 ni blend jer)
santan
garam
gula bnyk sikit biar ade rasa manis3...
masak mcm biasa..lama taw...sampai kering..sampai ringan..kalo basah2 nnt popia kita tak tahan lama..
senang je kan sebenarnya dr korang beli serunding mahaiii gak perr..buat je..cuma kuarkan sedikit masa dan tenaga..pastikan ade rasa manis2 sikit baru best..dan pastikan betol2 kering..

haaa nnt jd lah cam gini..popia simpul syomell ala papa ( sbb papa yg tukang nyimpul= Pp)



mama cadangkan beli kulit popia brand spring home..kalu brand lain senang pecah bila kita nak simpul..SpringHome ni dia tahan lasak sikit..senang member, ngikut je masa nak simpul...*SpringHome jgn lupa kasi ai komisen promote ini brand yer..kui3*..yg 50sheet tu..potong 6..then simpul jelah mcm biasa..dah siap goreng..1 pack boleh dpt 300 biji..kalo nak nege dpt dlm 30-36 hengget dah tuu...massyyyukkk...

selamat mencubaa..kalo mcm tak faham..mcm blur2 lg...sila tanya yerr..




                                               




No comments: