Wednesday, September 22, 2010

*Biskut Badam Coklatchip berkismis*

haaa kembali lg dlm program dapur bersama mama Saramayra...ekehkehkeh

kali ini mama nak berkongsi resepi yang  mama namakan....
biskut ape erk nak bg nama ni...???

biskut ni ciptaan sndri jerk..tiada resepi yg khusus maknaye tiada sukatan nk d beri..
tiada nama yg khusus juga..nama diberi di atas bhn2 yg dicampurkan..biskut ni antara yg disukai ramai di pg syawal lepas..cewaahhh....bukan aper..rasa coklat..bdk2 suke..mak budak pun suke gakk..

*Biskut Badam Coklatchip berkismis*

wahhh nama..suka hati mak lah nyah nak letak nama aperr..he3...

bhn2nya:


1cwn butter + 1cwn marjerin
1 3/4 cwn gula kastor
3 biji telor
esen emulco (kalo takde guna ajee esen vanilla senang citerr)
serbuk coklat (jgn terlebih byk nnt pahit plak biskutnyerrr)
madu (kalo ada kalo taknak isi pun takper-nak cover rasa coklat supaya tak pahit)
badam cincang
coklat chip
kismis (kalo tak nak isi pun takpe cukup badam ngan cklat chip ajo..)
emplex ( bertujuan nak bg biskut rangup..)
tepung gandum
tepung jagung
tepung kastard
tepung ubi
telor utk hiasan ( masukkan sikit pewarna kuning)
coklat rice utk hiasan



cara2nya:

mcm biskut2 yg lain gak, pukul marjerin+butter+gula hingga kembang...dah kembang masukkan telor+esen emulco..pukul lagi...masukkan serbuk koko+madu+emplex...masukkan bhn2 perasa yg ade..spt badam cincang, coklat chip & kismiss.. *kacau ngan senduk kayu lg senang okee...*
masukkan tepung...spt biasa tips mama tepung ubi & tepung kastard jgn overrr nnt kueh jd gemukk..tepung jagung byk takper, tapi jgn melebihi dr tepung gandum nnt terlalu gebu, pegang sikit hacussss...then bolehlah terap..sapu telur kuning atasnya..tabur coklat rice...
bakar pada suhu 180C selama 20-25min yer..ikut ketebalan acuan tu..




okee..ini lah contohnye cara2 mama buat kueh...tu doh biskut td..wangi taw kueh ni dr esen emulco tu nnt..semerbak..bau jauh..ermm jiran2 tahan idunggg jelahhh..
untuk doh mcmm biasa tips mama..kalau bancuh terlebih keras tambah kan aje minyak jagung..kalo keras sgt nnt nak tekan sakit tgn..kalo lembik tmbh tepng gandum..nnt kalo terap bntk dia lari tak spt acuan kalo lembik sgt laa...adunan ni jgn dedahkan pd angin lama kelamaa jd  keras, lebih baik tutup...



inilah hasilnye bila dah siap sapu kuning telur ngan tabur coklatrice...sape yg tlg neh..Qaisara n Humayra yerrr??..oh no no no....asst ku itu tak boleh dekat yerr...nnt jd lain plaksss..
mama wat sendri lah taww...


see papa oven kita kecikkk jee..oven singer yg paling kecik yg papa beli utk mama..oven ni byk jasa taw..bakar biskut raya, bakar kek...yg penting bakar ayam golek papa...ermmmm nnt kita kongsi resepi ayam golek plak..walaupun kecik bkn sbrg kecik yerr..kecik berjasa nehh!!



dannn at last inilah hasilnya...biskut badam coklatchip berkismis mama..

notakaki >> bhn perasa nak bg sedap ikut kita lah cik jah nak taruk aperrr...jnj tak kerass udahh yerr..



                                              

No comments: