Friday, October 29, 2010

kek gula hangus mama



resepi yang senang dan ringkas aje yer, resepi keluarga..
menjadi favourite myMom...

cara2 nak buat air gula hangus:

2cwn gula
2cwn air

* goreng gula  sehingga kekuningan, kemudian masukkan 2 cwn air 
(sukat air dan gula dengan cawan yg sama yer)
* sejukkan*



bahan2:

*2sudu marjerin / 1/2 cwn minyak jagung
*6 biji telur ayam gred A pastikan pd suhu bilik
*1/2 tin susu pekat manis
*1 sudu teh esen vanilla
*1 3/4 cwn tepung gandum
* 1/2 tiub baking powder/2sudu besar
( ayak tepung gandum dgn baking powder )



cara2 penyedian:

pukul marjerin bersama susu pekat sehingga kembang
masukkan telur (ikut sukalah nak masukkan sebiji demi sebiji atau nak masukkan sume sekali pun takper..kek ni sangatlah tak cerewet yer..)
masukkan esen vanilla
masukkan air gula hangus yang disejukkan tadi
masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder (kalo taknak ayak pun xper, juz gaul rata)




ini adunan yang di masukkan air gula yg disejukkan tadi


petua : kalau adunan tak rata, tepung berketul2 bolehlah di blender yer






biarkan adunan rehat sebentar, panaskan aven pada suhu 180c..
kemudian bakar kek selama 45min..@ sampai masak...
cucuk je dgn garpu kalo tak melekat masak elok la tu...

selamat mencuba! 
sangat lah senang dan mudah sahaja...

dan inilah hasilnya..



nampak tak dia punya lobang2 tu,,,ade gak org panggil kek sarang tebuan...
bahan pun mudah didapati...selalunya org2 veteran sangat suka kek ni...
kalo sape2 nak amik hati MIL @ bakal MIL tu haruss blajo yerk...Pp

;-))

selamat mencuba..daaaa


1 comment:

Ayu Zarina said...

ya allah...memang feveret saya ni...harus cuba satu hari nanti...thanks for sharing